Despre cardiologia pediatrica

Despre cardiologia pediatrica

despre-cardiologia-pediatrica-2-1.jpg

Cardiologia pediatrica este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiace la copii și adolescenți. Această specialitate se concentrează pe îngrijirea pacienților cu probleme cardiace congenitale (prezente la naștere) și dobândite (dezvoltate ulterior în viață).

Aspecte importante ale cardiologiei pediatrice

Defecte cardiace congenitale: Acestea sunt afecțiuni ale inimii care se dezvoltă în timpul dezvoltării embrionare și pot varia de la defecte minore care nu necesită tratament până la defecte majore care pot necesita intervenții chirurgicale complexe.

Boli cardiace dobândite: Acestea sunt afecțiuni cardiace care se dezvoltă ulterior în viață, ca urmare a unor factori precum infecții (cum ar fi febra reumatică), boli autoimune sau alte cauze.

Evaluarea cardiacă: Cardiologii pediatrici efectuează teste și evaluări pentru a stabili diagnosticul și a determina severitatea afecțiunilor cardiace la copii. Acest lucru poate include ecocardiografie, electrocardiografie, teste de sânge și imagistică medicală.

Tratament: Tratamentul poate varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii cardiace. Unele defecte cardiace congenitale pot necesita intervenții chirurgicale pentru corectare, în timp ce altele pot fi gestionate cu medicamente sau monitorizare regulată.

despre-cardiologia-pediatrica-4-6.jpg

Consiliere și îngrijire pe termen lung: Cardiologii pediatrici lucrează adesea în echipă cu alți specialiști pentru a oferi îngrijirea adecvată copiilor cu probleme cardiace. De asemenea, pot oferi consiliere și sprijin atât pacienților, cât și familiilor lor pentru a face față afecțiunii pe termen lung și a lua decizii importante privind tratamentul.

Este important să se sublinieze că cardiologia pediatrică implică abordări specifice pentru copii și adolescenți, deoarece anatomia și dezvoltarea inimii diferă de cea a adulților. De aceea, este necesară o specializare distinctă în această domeniu pentru a oferi cea mai bună îngrijire pentru pacienții tineri cu probleme cardiace.

Cum se numește specialistul în probleme cardiace pentru copii?

Specialistul care se ocupă de problemele cardiace la copii este cunoscut sub numele de cardiolog pediatric sau cardiolog pentru copii. Acesta este un medic specializat în diagnosticarea, tratamentul și gestionarea afecțiunilor cardiace la copii și adolescenți. Iată câteva informații suplimentare despre cardiologul pediatric:

Educație și formare: Un cardiolog pediatric este medic specialist care a finalizat studiile medicale și apoi a urmat un program de rezidențiat în pediatrie, urmat de o sub-specializare în cardiologie pediatrică. Această sub-specializare implică învățarea detaliată a anatomiei și fiziologiei inimii la copii, precum și a diferitelor afecțiuni cardiace care pot afecta această grupă de vârstă.

despre-cardiologia-pediatrica-6-1.jpg

Diagnostic: Cardiologul pediatric efectuează evaluări și teste pentru a stabili diagnosticul corect al afecțiunilor cardiace la copii. Acesta poate include ecocardiografie, electrocardiografie, teste de sânge și alte investigații imagistice sau funcționale.

Tratament: Cardiologul pediatric dezvoltă planuri de tratament personalizate pentru fiecare pacient în funcție de diagnostic. Tratamentul poate implica administrarea de medicamente, intervenții chirurgicale sau proceduri minim invazive pentru corectarea defectelor cardiace congenitale sau pentru gestionarea afecțiunilor dobândite.

Consiliere și îngrijire pe termen lung: În plus față de aspectele medicale, cardiologul pediatric oferă și sprijin emoțional și consiliere atât copiilor, cât și familiilor lor. Acesta joacă un rol important în educarea pacienților și familiilor despre afecțiunile cardiace și gestionarea acestora pe termen lung.

despre-cardiologia-pediatrica-8.jpg

Colaborare cu alți specialiști: Cardiologii pediatri lucrează adesea în echipă cu alți specialiști, cum ar fi chirurgii cardio-pediatrici, pediatri generaliști și alți medici specializați pentru a asigura cea mai bună îngrijire coordonată pentru pacienții lor.

Problemele cardiace pe care le poate trata un cardiolog pediatru

Un cardiolog pediatru este specializat în diagnosticarea și tratamentul unei game variate de probleme cardiace care pot afecta copiii și adolescenții. Acestea pot include, dar nu se limitează la, următoarele afecțiuni cardiace:

despre-cardiologia-pediatrica-10-3.jpg

Defecte cardiace congenitale: Acestea sunt afecțiuni cardiace prezente la naștere, care pot varia în severitate. Exemple includ defecte septale ventriculare sau atriale, canal arterial deschis, coarctație de aortă, tetralogie Fallot și multe altele. Tratamentul poate implica monitorizare regulată, administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale corective.

Cardiomiopatii: Acestea sunt afecțiuni în care mușchiul inimii devine slăbit sau hipertrofiat, afectând funcția cardiacă. Cardiologul pediatric poate evalua și gestiona copiii cu diverse tipuri de cardiomiopatii, cum ar fi cardiomiopatia dilatativă sau hipertrofică.

Aritmii cardiace: Acest tip de afecțiune implică ritmurile anormale ale inimii. Cardiologul pediatric poate diagnostica și trata aritmii, inclusiv tahicardii (ritmuri rapide) sau bradicardii (ritmuri lente), precum și fibrilație atrială sau flutter atrial.

despre-cardiologia-pediatrica-12-1.jpg

Boli valve cardiace: Valvele inimii pot fi afectate de probleme congenitale sau dobândite. Cardiologul pediatric poate trata afecțiuni precum stenoza aortică, insuficiență mitrală sau altele, în funcție de caz.

Boli reumatice ale inimii: Cum ar fi febra reumatică, care poate afecta valvele inimii și poate necesita tratament cu antibiotice și alte măsuri pentru a preveni leziunile ulterioare.

despre-cardiologia-pediatrica-14-2.jpg

Boli ale arterelor coronare: Acestea sunt afecțiuni care afectează arterele care alimentează inima cu sânge și oxigen. Cardiologii pediatri pot evalua și gestiona copiii cu probleme ale arterelor coronare, cum ar fi stenoza sau anomalii congenitale.

Boli ale vaselor mari: Aici se includ afecțiuni precum boala Kawasaki, care poate afecta vasele mari ale corpului, inclusiv cele care alimentează inima.

Alte afecțiuni cardiace dobândite: Cardiologii pediatri pot trata și alte afecțiuni dobândite, cum ar fi endocardita, miocardita și altele.

Unde putem gasi un cardiolog pediatru?

In Clinica Forte Vita, situata in Pitesti, Calea Bucuresti Nr. 2A, va asteapta 2 medici de renume in cardiologia pediatrica.

Dr. Predescu Dragos a absolvit facultatea de medicină Carol Davila în 1994 și este specialist pediatru din 2002. A fost asistent universitar la Clinica de Pediatrie a spitalului Alfred Rusescu din București. Una dintre pasiunile sale a fost (și este) pregătirea personalului medical în resuscitarea cardiorespiratorie la copii și este membru fondator al Consiliului Național Roman de Resuscitare. Cealaltă pasiune a fost (și este) cardiologia pediatrică.

În 2005 a plecat la Hospital for Sick Children în Toronto (Canada) - cel mai renumit centru de acest fel din Canada și unul dintre cele mai mari din lume - unde s-a pregătit timp de 4 ani în cardiologie pediatrică. Apoi a practicat cardiologie pediatrică și fetală timp de 12 ani la Mc Master Children's Hospital și a fost Associate Professor (conferențiar universitar) la Mc Master University, una dintre primele universități din lume. Din această poziție în toamna lui 2021 s-a întors și stabilit în România.

Dr Predescu este încantat că poate împărtăși familiilor din România din experiența câștigată peste hotare!

Dr Mihaela Carmen Voicu, Medic primar Cardiologie, Doctor Științe Medicale, Șef de lucrări. A absolvit facultatea de medicina Generala in cadrul Univeritatii de Medicina si Framacie Craiova ( 2007 )

Octombrie 2008 - octombrie 2012 - Medic rezident Specialitatea Medicina Nucleara, Spital indrumator – Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Bucuresti   
Titulatura obtinuta - medic specialist

Experienta :

 • Perioada: 15 Octombrie 2012 pana in 31 octombrie 2013   
  Numele si adresa angajatorului: Spitalul Judetean de Urgenta Dr-Tr-Severin, str. Splai Mihai Viteazu, nr.4   
  Tipul activitatii sau sectorul activitate: Medic Laborator Medicina Nucleara, competenta ecografie generala   
  Funcţia ocupată: Medic specialist Medicina Nucleara, cu permis nivel 2 in domeniul nuclear
 • Perioada: 1 Noiembrie 2013 pana 15 iunie 2014   
  Numele si adresa angajatorului: Detasare la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, str, Tabaci, nr.1   
  Tipul activitatii sau sectorul activitate: Laborator Medicina Nucleara   
  Funcţia ocupată: Medic specialist Medicina Nucleara, competenta ecografie generala
 • Perioada : 15 iunie 2014 pana in prezent- Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ”Dr. Carol Davila”, Bucuresti   
  Numele si adresa angajatorului : Laborator Medicina Nucleara   
  Tipul activitatii : Medic specialist Medicina Nucleara, competenta ecografie generala