Boala "gură-mână-picior"

Boala "gură-mână-picior"

gură-mână-picior


 Boala "gură-mână-picior" este o infecție virală comună care afectează în principal copiii, dar poate apărea și la adulți. Este cauzată de virusuri din genul Enterovirus, cel mai frecvent virusul Coxsackie A16. Boala este foarte contagioasă și se răspândește prin contact direct cu secrețiile infectate sau prin obiecte contaminate.

Boala debutează cu febră, scăderea poftei de mâncare , durere puternică în gât și senzație generală de rau

copil

De la debutul bolii, apar niste mici vezicule la nivelul cavității bucale. Acestea sunt sub forma unor pete mici și roșii uneori cu vezicule cu lichid. Atunci cand veziculele se sparg, provoacă răni la nivelul cavității bucale

Dupa 1-2 zile de la debutul bolii, pot apărea pe palme și mâini pete roșii care uneori au vezicule cu lichid . Aceste vezicule pot apărea pe genunchi, coate, fese sau în zona genitală

Majoritatea copiilor care se confruntă cu această boală pot suferi de deshidratare, deoarece nu pot inghiti suficiente lichide din cauza veziculelor.

Riscul persoanelor adulte care să aibe aceste simptome sunt mici, însă se pot infecta și transmite boala.

Complicațiile acestei boli sunt Meningita , Encefalita sau căderea unghiilor de la mâini și picioare. Caderea unghiilor este un proces reversibil și se intamplă fără vreun tratament medicamentos specific.

picior

Diagnosticul de ia de către medic prin analiza veziculelor de pe piele , vârsta pacientului și celelalte semne de boală pe care le prezintă

Virusul ’’ gură mână picior ’’ se transmite prin contactul cu mainile persoanei infectate, prin strangerea in brațe a ei, prin atingerea veziculelor sau petelor de pe pielea bolnavului sau a suprafetelor pe care el le a folosit.

Virusul are cea mai înaltă capacitate de a se transmite în prima săptămână de la debutul bolii.

Această boală se poate lua și din apă, dacă spre exemplu apa din piscină nu a fost tratată corespunzător. Mentinerea unei igene adecvate poate sa previna răspândirea acestei boli. Este recomandat sa nu ieșiti din casă daca sunteti diagnosticat cu această boală pentru a nu o transmite mai departe sau daca aveți copii diagnosticați sa nu i trimiteți in colectivitate.

Prevenția acestei boli se face prin curatirea suprafetelor , mainilor si igiena scutecelor sau folosirea toaletei.

Tratametul acestei boli este unul simptomatic prin folosirea antitermicelor pentru reducerea febrei si folosirea spray urilor sau apei de gură care amelioreaza durerea veziculelor de la nivelul cavității bucale .

Pentru un diagnistic corect și rapid al acestei boli vă așteptăm în Clinica Forte Vita

Dr.Monica Buican Medic Primar Neonatologie Dr.Lucian Matei Medic Primar Pediatrie Dr.Renata Stanică Medic Specialist Pediatrie

Dr.Monica Buican 
Medic Primar Neonatologie

Dr.Lucian Matei 
Medic Primar Pediatrie

Dr.Renata Stanică 
Medic Specialist Pediatrie