Osteoporoza o boală care poate fi prevenită și tratată

Osteoporoza o boală care poate fi prevenită și tratată

Osteoporoza este o boală scheletică sistemică caracterizată prin pierderea progresivă a masei osoase cu cresterea consecutivă a fragilitatii osoase și a riscului de fractură, reprezentând o cauză importantă de morbiditate la persoanele vârstnice, în special la femei în perioada de postmenopauză.

osteoporoza-278x300

Este cea mai frecventă boală metabolică a osului, afectând preponderent sistemul osos al coloanei vertebrale și    a șoldului. 

Osteoporoza este de obicei o afectiune subdiagnosticată, neavând o simptomatologie specifică, fiind deseori descoperită abia după instalarea unei fracturi de fragilitate (traumatism minim), cum ar fi de exemplu cădere de la propia înaltime (‚m-am împiedicat si am căzut’). Deasemenea pot apărea dureri la nivelul coloanei vertebrale, scăderea in înaltime prin tasări vertebrale si deformări al coloanei.

 

arata_img

Din acest motiv ar trebui sa cunoastem factorii de risc care predispun la apariția osteoporozei:

  • vârsta peste 65 de ani
  • menopauza precoce sub 40 de ani
  • vârsta sub 65 de ani cu următorii factori asociați: 
    • fracturi de fragilitate în istoricul personal;
    • antecedente de fractură de șold la mamă;
    • aspect radiologic de masă osoasă scazută;
    • greutate mică;
    • corticoterapie administrată mai mult de 3 luni;
    • prezența de alte boli care pot duce la osteoporoză (în special boli endocrine și reumatologice).

osteop

Acestor categorii de pacienți care asociaza factori de risc pentru apariția osteoporozei se recomandă efectuarea în scop profilactic și diagnostic de osteodensitometrie DXA (coloană vertebrală L1-L4 și șold), radiografie de profil a coloanei vertebrale și analize de sânge uzuale, ale metabolismului fosfocalcic și specifice în cazul suspicionarii unei osteoporoze secundare în contextul unei alte boli.

Dupa efectuarea acestor investigatii și în funcție de particuritațile pacientului, se poate calcula riscul de apariție a fracturii osteoporotice majore și a fracturii de sold prin intermediul unui scor specific FRAX.

Consultul endocrinologic și aceste investigatii recomandate persoanelor cu factori de risc de apariție a osteoporozei au rolul de a reduce incidența fracturilor de fragilitate prin prevenția și depistarea precoce a osteoporozei. 

rehabilitation-therapy

Actual sunt disponibile multiple mijloace preventive ale osteoporozei cum ar fi: dieta bogată în vitamina D si calciu, suplimentare cu vitamina D3 si calciu, menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat si consumul de alcool, exerciții fizice în vederea menținerii tonusului muscular, terapia estro-progestativă la femeile cu menopauză precoce etc.

Odată diagnosticată osteoporoza se recomanda inițierea tratamentului    în scopul de a încetini și opri procesul progresiv de pierdere a masei osoase, chiar de recuperare a acesteia.

close-up-old-patient-pain

În concluzie pentru a preveni o diagnosticare tardivă a osteoporozei într-un stadiu avansat de pierdere a masei osose sau chiar dupa apariția unei fracturi de fragilitate se recomandă consult endocrinologic la pacienții cu factori de risc de apariție a osteoporozei. Împreună cu medicul endocrinolog se stabilește schema individualizată atât de investigații imagistice și analize de laborator, cât și constituirea unui plan terapeutic în funcție de rezultatele acestora.

 

Dr. Alexandru Andrei Ureche

Medic Specialist Endocrinologie

Membru al Colegiului Medicilor din România, membru al Societății Române de Endocrinologie.   

Pentru un    consult de specialitate, Dr. Alexandru Andrei Ureche va asteapta in Clinica Forte Vita

Programari : https://clinicafortevita.ro/alexandru-andrei-ureche