Ecografia în medicina pediatrică
Ecografia este o imagistica medicală bazată pe aplicarea undelor cu ultrasunete în intervalul de la 2,4 MHz la 14,7 MHz. Este folosita în mod obișnuit în medicină pentru îndeplinirea diferitelor sarcini medicale, cum ar fi diagnosticarea și tratarea diferitelor boli.
Ultrasunetele utilizează unda sonoră ca sursă pentru a produce diverse frecvențe care pot fi concentrate pe o anumită zonă. Tehnologia este utilizată în pediatrie pentru îndeplinirea diferitelor sarcini medicale, cum ar fi localizarea și măsurarea organelor interne, determinarea vârstei gestaționale a unui copil nenăscut și evaluarea sănătății unui făt și a dezvoltării acestuia.
Există multe utilizări sigure și eficiente pentru ecografie în medicina pediatrică. De exemplu, ultrasunetele sunt folosite pentru a efectua examene prenatale neinvazive și pentru a exclude malformații congenitale. Medicii îl folosesc și pentru a monitoriza progresul pacienților lor și pentru a determina dacă este necesară o operație. De asemenea, îl pot folosi în scopuri terapeutice, masajul cu vibrații, sau în scopuri de diagnosticare, cum ar fi detectarea calculilor biliari sau determinarea cauzei dificultăților de înghițire.
Aparatele cu ultrasunete sunt de obicei concepute pentru uz medical, ceea ce le face mai eficiente pentru aplicații clinice decât modelele industriale sau casnice. În plus, personalul medical este instruit să le folosească în siguranță și eficient, ceea ce face ca ultrasunetele să fie o opțiune excelentă de tratament in pediatrie. Medicii pot folosi sonde de înaltă frecvență atât pe mâini, cât și pe picioare pentru a efectua imagini de înaltă precizie cu mișcare minimă. Ei pot folosi, de asemenea, unde sonore pentru a produce efecte fizice utile, cum ar fi aplicarea de presiune sau vibrarea unor părți ale corpului cu o acuratețe maximă.
Medicii pot folosi ultrasunetele atunci când este necesar în timpul unui examen medical pentru a localiza organele interne, cum ar fi inima și plămânii, sângele, vasele și creierul. De asemenea, este folosit pentru a măsura creșterea copiilor în timpul examenelor fizice sau pentru a verifica starea de sănătate a gravidelor și a nou-născuților.
Ecografia are multe utilizări sigure și eficiente în medicina pediatrică care ajută medicii să îndeplinească sarcinile medicale în mod eficient. Poate fi folosită pentru localizarea organelor interne sau măsurarea stării de sănătate a copiilor sau a femeilor însărcinate. Deși nu sunt încă pe deplin dezvoltate, noile tehnologii pot face posibilă efectuarea de proceduri medicale folosind doar ultrasunete în locul metodelor tradiționale cu raze X.
În prezent, se pot obține ecografii 2D, ce oferă imagini în secțiuni plate ale corpului, ecografii 3D, tridimensionale, prin care computerul obține vizualizarea volumetrică a structurilor studiate și ecografii 4D, care reprezintă imagini tridimensionale în miscare.
Examenul ecografic nu prezintă contraindicații, nu este dureros sau iradiant și se poate efectua oricât de des se consideră necesar, fără efecte adverse.
Recomandam pacientului să realizeze un dosar ce monitorizează starea lui de sănătate pe parcursul vieții, să păstreze toate rezultatele ecografice realizate în timp, alături de analize clinice și biochimice sau alte investigații efectuate și să se prezinte la orice medic de fiecare dată cu acest dosar – pentru a se putea realiza o evaluare personalizată, în dinamică. Astfel se pot analiza eventualele modificări de sănătate în bine sau rău si se poate pune un diagnostic concludent. Un diagnostic corect nu se realizează pe baza unei singure investigații, ci pe evoluția pacientului ca întreg, într-un format dinamic
În cadrul Clinicii Forte Vita, Dr. Cristina Stefania Prundaru, medic specialist radiologie și ecografie generală, efectuează consultații medicale de specialitate și interdisciplinare precum și investigații ecografice la adulți și copii.
Descoperă orice modificare în stadiul incipient! În cazul unor simptome sau dureri ce necesită o programare, nu amânați aceste semne care se pot agrava!
Pentru noi, sănătatea este și va rămâne pe primul loc !