Ecografia Doppler carotidiană
Ecografia Doppler carotidiană este o investigație non-invazivă, care permite evaluarea principalelor vase de sânge de la baza gâtului, care în anumite cazuri poate fi cauza unui accident vascular cerebral ischemic, utilizând ultrasunetele și reflexia acestora de fluxul sanguin, cunoscut sub numele de efect Doppler.
Care sunt pacienții care au indicație de ecografie Doppler carotidian ?
În cadrul acestei investigații vor fi vizualizate următoarele vase : artera carotida comună, artera carotida internă și externă, arterele vertebrale și arterele subclavii, vase implicate în circulația cerebrală, care în anumite situații pot prezenta stenoze (îngustări) cauze în general de ateroscleroză (depunerea de colesterol, trigliceride, calciu și alte substanțe). Principala cauză a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic este stenoza carotidiană. Aceste stenoze carotidiene pot fi detectate la ecografia Doppler carotidian dacă îngustarea lor se află în segmentele extracraniene.
Dopplerul de artere carotidiene și vertebrale poate fi recomandat pacienților cu următoarele afecțiuni :
- AVC cât mai rapid de la instalarea acestuia
- Hipertensiune arterială
- Diabet zaharat tip II
- Dislipiemii (colesterol crescut)
- Boală cardiacă ischemică sau Boală arterială periferică sau la pacienții care au avut în antecedente endarterectomie (procedură chirurgicală de îndepărtare a plăcilor de colesterol), plasarea unui stent la nivelul arterei carotide comune sau istoric familial de AVC.
Pregătirea înainte de investigație
Această investigație nu necesită o pregătire specială, se poate mânca și bea înainte de aceasta în orice moment. Se recomandă însă purtarea unei bluze sau tricou fără guler pentru a permite accesul facial la baza gâtului cu sonda de ecografie în timpul investigației.
Comunicarea rezultatelor
Rezultatul ecografiei Doppler carotidian și recomandările ce derivă din acesta trebuie individualizate în funcție de pacient, uneori necesitând și investigații suplimentare (computer tomografie, rezonanță magnetică cardiacă), schimbarea stilului de viață și adăugarea unor tratamente precum statinele (medicamente ce scad colesterolul) sau anti-agregantele plachetare.
Dr. Nicoleta-Monica Popa-Fotea
Medic Specialist Cardiologie, Asistent Universitar, Doctor in Stiinte Medicale
Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti ( Floreasca)
Pentru un consult de specialitate, Dr. Nicoleta-Monica Popa-Fotea, va asteapta in Clinica Forte Vita https://clinicafortevita.ro/nicoleta-monica-popa-fotea