Durerile de spate: cauze, simptome, diagnostic, tratament, prevenție

Durerile de spate: cauze, simptome, diagnostic, tratament, prevenție

Durerile de spate sunt o problemă comună care afectează mulți oameni. Ele pot avea diverse cauze și pot varia în intensitate și localizare. Iată câteva informații de bază despre durerile de spate:

Cauze posibile

Durerile de spate cauze, simptome, tratament (2)
 • Tensiune musculară: Suprasolicitarea sau întinderea excesivă a mușchilor spatelui poate provoca dureri de spate. Aceasta poate fi rezultatul poziției incorecte la lucru sau la ridicarea greutăților, a efortului fizic excesiv sau a activităților repetitive.
 • Leziuni și traumatisme: Accidentele, căderile, loviturile sau alte traumatisme pot provoca dureri de spate. De exemplu, o entorsă sau o ruptură a ligamentelor sau a mușchilor poate duce la durere și inflamație în zona respectivă.
 • Hernia de disc: Hernia de disc apare atunci când discul intervertebral, care acționează ca un tampon între vertebrele coloanei vertebrale, se deteriorează și se deplasează în afara locului său normal. Acest lucru poate provoca compresie a nervilor și dureri de spate.
 • Stenoza spinală: Stenoza spinală se referă la îngustarea canalului spinal prin care trece măduva spinării. Această afecțiune poate exercita presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor și poate provoca dureri de spate.
 • Probleme structurale ale coloanei vertebrale: Anomalii congenitale, cum ar fi scolioza (deformarea coloanei vertebrale în formă de S sau C), lordoza excesivă (curbura excesivă în partea inferioară a coloanei vertebrale) sau cifoza (curbura excesivă în partea superioară a coloanei vertebrale), pot provoca dureri de spate.
 • Osteoartrita: Osteoartrita afectează articulațiile și poate apărea și în coloana vertebrală. Aceasta implică uzura cartilajului dintre vertebre și poate cauza dureri și rigiditate la nivelul spatelui.
 • Infecții și afecțiuni inflamatorii: Infecțiile spinale sau ale organelor situate în apropierea coloanei vertebrale, precum osteomielita (infecția oaselor) sau spondilita (infecția vertebrelor), pot provoca dureri de spate. De asemenea, afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă pot afecta coloana vertebrală și pot cauza dureri.
 • Alte cauze: Obezitatea, sedentarismul, stresul, fumatul, factorii genetici și îmbătrânirea pot contribui, de asemenea, la apariția durerilor de spate.
Durerile de spate cauze, simptome, tratament (1)-1

Simptome

Durerile de spate cauze, simptome, tratament (3)
 • Durere: Durerea poate varia în intensitate, de la o senzație de disconfort sau presiune la dureri ascuțite, arzătoare sau surde. Durerea poate fi localizată într-o zonă specifică a spatelui sau poate iradia către alte părți ale corpului, cum ar fi fesele, picioarele sau brațele, în cazul compresiei nervilor spinali.
 • Rigiditate: Poți experimenta o senzație de rigiditate sau limitare a mișcării în zona afectată a spatelui. Aceasta poate fi mai pronunțată dimineața sau după perioade prelungite de inactivitate.
 • Furnicături și amorțeală: Unele persoane pot resimți furnicături sau amorțeală în zona spatelui sau în extremitățile inferioare, atunci când există o compresie a nervilor spinali.
 • Slăbiciune musculară: Durerile de spate pot fi asociate cu o senzație de slăbiciune sau dificultăți în realizarea anumitor activități fizice, ca urmare a afectării musculare sau nervoase.
 • Limitarea mobilității: Durerile de spate pot afecta flexibilitatea și mobilitatea spatelui. Poți simți dificultăți în a te apleca, în a te întinde sau în a efectua mișcări obișnuite.
 • Probleme de postură: Ocazional, durerile de spate pot determina modificări în postura corpului, cum ar fi curbarea excesivă a spatelui sau a gâtului.
 • Disconfort la statul prelungit: Starea prelungită într-o poziție statică, cum ar fi statul în picioare sau statul jos, poate agrava durerile de spate și poate determina apariția disconfortului.

Durerile de spate cauze, simptome, tratament (10)

Diagnostic

Diagnosticul durerilor de spate implică adesea o evaluare amănunțită a simptomelor și a istoricului medical al pacientului, urmată de anumite investigații suplimentare, dacă este necesar. Iată câteva aspecte importante în procesul diagnostic:

Durerile de spate cauze, simptome, tratament (5)
 • Anamneză și examen fizic: Medicul va discuta cu tine despre simptomele tale, inclusiv despre durerea pe care o resimți, momentul apariției, intensitatea, factorii de declanșare sau de ameliorare. De asemenea, medicul va lua în considerare istoricul tău medical și va efectua un examen fizic pentru a evalua postura, mobilitatea și zonele dureroase ale spatelui.
 • Imagistică medicală: În unele cazuri, medicul poate recomanda investigații imagistice pentru a obține o imagine mai detaliată a coloanei vertebrale și a structurilor adiacente. Acestea pot include radiografii, tomografii computerizate (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Aceste tehnici pot ajuta la identificarea leziunilor, herniilor de disc, a stenozei spinale sau a altor probleme structurale.
 • Analize de laborator: În anumite situații, medicul poate recomanda analize de sânge pentru a evalua prezența inflamației, a infecțiilor sau a altor afecțiuni care pot contribui la durerile de spate.
 • Teste funcționale: Medicul poate solicita teste funcționale suplimentare pentru a evalua funcționalitatea sistemului nervos și a musculaturii. Acestea pot include electromiografie (EMG), care măsoară activitatea electrică a mușchilor, sau testarea nervoasă de conducere, care evaluează modul în care nervii transmit semnalele.
 • Consultarea unui specialist: În cazurile mai complexe sau când tratamentul inițial nu are efect, medicul poate recomanda consultarea unui specialist, cum ar fi un ortoped, un neurolog, un reumatolog sau un chirurg spinal. Acești specialiști au expertiza necesară pentru a diagnostica și trata afecțiunile specifice ale coloanei vertebrale și ale sistemului musculo-scheletic.

Durerile de spate cauze, simptome, tratament (11)

Tratament

Tratamentul durerilor de spate depinde de cauza și severitatea afecțiunii. În majoritatea cazurilor, durerile de spate se ameliorează în câteva săptămâni sau luni, prin aplicarea unor măsuri conservatoare. Iată câteva opțiuni de tratament care pot fi recomandate:

 • Odihnă și modificări ale activității: În primele zile de durere acută, odihna relativă poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. Totuși, este important să nu rămâi în repaus prelungit, ci să începi să reiei activitățile normale treptat. Evitarea mișcărilor sau a activităților care agravează durerea poate fi utilă.
 • Exerciții și terapie fizică: Exercițiile de întindere și întărire a mușchilor spatelui și a zonei abdominale pot ajuta la susținerea coloanei vertebrale și la îmbunătățirea stabilității. Terapia fizică poate implica și alte tehnici, cum ar fi terapia prin masaj, terapia cu căldură sau gheață, stimularea electrică și exercițiile de corecție a posturii.
 • Medicamente: Medicamentele pot fi utilizate pentru a controla durerea și inflamația asociate cu durerile de spate. Acestea pot include analgezice de vânzare liberă, cum ar fi paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul. În cazurile mai severe sau cronice, medicul poate prescrie analgezice mai puternice sau relaxante musculare.
 • Injecții epidurale: În cazurile în care durerea persistă și nu răspunde la alte tratamente, medicul poate recomanda injecții epidurale. Acestea implică administrarea unui corticosteroid și a unui anestezic local în spațiul epidural din jurul măduvei spinării pentru a reduce inflamația și durerea.
 • Consiliere și terapie cognitiv-comportamentală: În anumite situații, durerile de spate pot fi exacerbate sau perpetuate de factori emoționali sau de stres. Consilierea și terapia cognitiv-comportamentală pot ajuta la gestionarea stresului, a anxietății și a depresiei asociate cu durerile de spate.
 • Intervenție chirurgicală: În cazurile severe sau în cele în care alte opțiuni de tratament nu au avut succes, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Aceasta poate implica îndepărtarea unei hernii de disc, decomprimarea nervilor sau corectarea altor afecțiuni structurale.

Prevenție

Prevenția durerilor de spate este importantă pentru menținerea unei coloane vertebrale sănătoase și a unei posturi corecte. Iată câteva măsuri preventive care pot ajuta:

Durerile de spate cauze, simptome, tratament (8)
 • Menținerea unei poziții corecte a corpului: Adoptă o poziție corectă atunci când stai, mergi sau te ridici. Asigură-te că coloana vertebrală este aliniată, umerii sunt relaxați și sprijiniți, iar greutatea este distribuită uniform pe ambele picioare.
 • Ridicarea corectă a obiectelor: Atunci când ridici obiecte grele, îndoaie genunchii și utilizează musculatura picioarelor pentru a susține greutatea. Menține coloana vertebrală dreaptă și ține obiectul aproape de corp. Evită îndoirea înainte sau torsiunea spatelui în timpul ridicării.
 • Exerciții fizice regulate: Exercițiile regulate, în special cele care implică întărirea mușchilor spatelui, a abdomenului și a picioarelor, pot contribui la menținerea forței și a flexibilității coloanei vertebrale. Exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul, pot contribui, de asemenea, la menținerea unei bune condiții fizice generale.
 • Evitarea sedentarismului: Stai activ și evită poziția statică prelungită. Dacă lucrezi într-un birou, asigură-te că ai o poziție corectă a scaunului și folosește o pernă lombară pentru a susține spatele. Fă pauze regulate pentru a te ridica, a te întinde și a face exerciții ușoare.
 • Controlul greutății corporale: Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce stresul asupra coloanei vertebrale și poate diminua riscul apariției durerilor de spate.
 • Evitarea fumatului: Fumatul poate afecta circulația sângelui și poate îngreuna procesul de vindecare a țesuturilor, inclusiv a celor din spate. Renunțarea la fumat poate contribui la menținerea sănătății coloanei vertebrale.
 • Utilizarea corectă a echipamentelor și a mobilierului: Asigură-te că scaunele, saltelele și pernele pe care le folosești sunt confortabile și susțin corect spatele. Ajustează înălțimea mesei și a scaunului pentru a avea o poziție de lucru ergonomică.
 • Gestionarea stresului: Stresul poate contribui la apariția durerilor de spate. Adoptă tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile de respirație,

Pentru un consult de specialitate, medicii noștri vă așteaptă în Clinica Forte Vita!

 

Dr. Alexandru Constantin Cîrlan
Medic specialist Ortopedie si Traumatologie
Vezi pagina medicului


Dr. Marius Florin Bala
Medic Specialist Ortopedie si Traumatologie
Vezi pagina medicului


Dr. Theodor - Ioan Popa
Medic Specialist Ortopedie - Traumatologie

Competente:

 • specializat in chirurgia genunchiului
 • ozonoterapeut

Vezi pagina medicului