Ce este necesar sa stim despre papiloamele de la nivelul pielii?

Ce este necesar sa stim despre papiloamele de la nivelul pielii?

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele sunt formațiuni cutanate tumorale benigne, cu aspect de excrescente de culoarea pielii sau brune, localizate predominant în regiunea gâtului sau axilar.

Dimensiunile papiloamelor sunt variate, de la mici, plane, abia sesizabile până la dimensiuni asemănătoare unui bob de strugure. De obicei sunt asimptomatice, însă uneori în urma traumatizării accidentale se pot irita.

 

Diferența dintre papiloame și negi

Atât papiloamele cât și negii sunt cauzate de HPV (Human papillomavirus), însă diferă prin aspectul clinic, localizare și simptomatologie. 

Papiloamele sunt de regulă tumori nedureroase cu aspect pediculat ce apar la nivelul pliurilor (gât, axile, submamar), dar și pe torace sau în jurul ochilor, în timp ce verucile (în termen popular negi) sunt papule rotund-ovalare, aspre la atingere, ce apar de obicei la nivelul mâinilor, tălpilor și degetelor și sunt dureroase.

 

Apariția papiloamelor pe corp

Papilomavirusul uman se poate transmite prin contact direct interuman, prin autoinoculare dintr-o zonă a corpului în alta, cât și prin autoinoculare în aceeași zonă (exemplu: purtarea unui lănțic va determina microtraumatisme la nivelul gâtului ce vor favoriza dezvoltarea unor noi formațiuni).

De asemenea, utilizarea la comun a unor obiecte de uz personal (lama de ras, prosop) favorizează infectarea pielii cu diverse tulpini HPV.

S-a observat că sistemul imun are un rol important în controlul răspândirii virusului, papiloamele fiind mai numeroase la pacienții cu un sistem imunitar scăzut (boli cronice).

 

Cauzele apariției papiloamelor

Papiloamele apar din cauza infecției tegumentelor cu papilomavirusurile umane (HPV). Acest grup de virusuri cuprinde peste 150 de tulpini distincte : unele au tropism cutanat (HPV 2,4), altele au tropism genital (HPV 6,11,16), iar altele au tropism pentru mucoasa bucală (HPV 13,32).

Important este de reținut faptul că deși papiloamele de la nivelul pielii sunt necanceroase, cele de la nivel genital pot determina cancer de col uterin - de unde și necesitatea testelor Babes-Papanicolau conform recomandării medicului ginecolog.

 

Tratamentul papiloamelor

Fiind adesea inofensive, papiloamele de la nivelul pielii necesită tratament doar dacă deranjează estetic pacientul sau dacă sunt în zone traumatizate frecvent, cu risc de rupere și inflamare (de exemplu cele din linia sutienului la femei).

Metodele de tratament sunt distructive, preponderent reprezentate de intervenții în cabinet (crioterapie, electro/radiocauterizare, ablație cu laser CO2, excizie chirurgicală etc), sau, mai rar, prin soluții prescrise de către medicul dermatolog pe care pacientul le aplică acasă pe termen mediu-lung.

 

Dr. Teodora-Adela Todorovic

Medic specialist Dermatovenerologie

Doamna doctor Teodora-Adela Todorovic este medic specialist dermatovenerologie și o puteți găsi profesând în cadrul Clinicii ForteVita din Pitești. Pentru o programare puteți accesa linkul acesta .